Inspiratie

De beste kandidaat voor uw Raad

Het beste resultaat

“Stuur maar gewoon wat CV’s uit je database, dan kiezen wij verder zelf wel de beste kandidaat.” In de meer dan 25 jaar dat ik in het executive search vak werkzaam ben, krijg ik (nog) regelmatig deze vraag. Was het maar zo eenvoudig. Onze opdrachtgevers willen wel de beste kandidaat voor hun Raad van Commissarissen, maar realiseren zich vaak niet wat je daarvoor moet doen. Het lastige hierbij is dat de opdrachtgever om een dienstverlening vraagt (als je het over de schutting gooien van wat profielen al een dienstverlening kan noemen), die uiteindelijk niet tot het beste resultaat leidt. Ik vergelijk ons werk wel eens met kunstschaatsen: het ziet er erg makkelijk uit, totdat je zelf pirouettes gaat proberen te draaien.

Niet zo eenvoudig als het eruit ziet

Hoe kan je er dan wel op vertrouwen dat je de beste kandidaat voor je Raad krijgt? Het antwoord is, zoals met veel dingen, je moet er tijd en energie in steken. Onze drijfveer is om de juiste kandidaat op de juiste plek te krijgen. Dat creëert nieuwe energie voor de kandidaat, voor de Raad en ook voor ons.

Dat betekent dat wij voor iedere search opdracht gestructureerd de gehele relevante markt bewerken. Ik zal hier niet in detail het hele proces beschrijven, daarvoor verwijs ik naar de infographic, maar ik zal de grote stappen toelichten. Op de eerste plaats moet je zorgen dat men weet dat de vacature bestaat door deze online en offline te adverteren. Dat geeft iedereen de mogelijkheid zich kandidaat te stellen. Tegelijkertijd doen wij onderzoek in ons bestand bestaande uit een paar duizend meer en minder ervaren toezichthouders, waarvan wij met het grootste deel eerder contact hebben gehad. Uit deze gecombineerde aanpak komen gemiddeld tussen de 60-80 kandidaten die op papier passen in het gevraagde profiel. Afhankelijk van passendheid en beschikbaarheid gaan wij dan circa 10 kandidaten interviewen. Hierbij gaan wij dieper in om iemands achtergrond en ambitie, ondersteund door onze Pact-meting. Vragen als wat kom je brengen? En natuurlijk ook, wat zal deze rol als toezichthouder bij deze organisatie jou brengen? Komen aan de orde. Uiteindelijk komen wij dan tot de eindselectie van circa 3 beste kandidaten, die het gesprek met onze opdrachtgever aangaan. Van deze kandidaten kunnen wij na deze uitgebreide marktbewerking vol vertrouwen zeggen dat dit de beste kandidaten voor deze vacature zijn. Dan is het aan onze opdrachtgever, meestal de voorzitter en de zittende leden, om de uiteindelijke keuze te maken.

Als je niet ziet wat er allemaal gebeurt om tot deze laatste stappen te komen, dan ziet het allemaal eenvoudig uit, net als kunstschaatsen, maar pas op voor alle wakken als je het zelf gaat proberen.